Epoksi Malzemeler
Epoksi Malzemeler
Sertleştirici özelliği ile bilinen epoksi malzemeler termoset reçine sayesinde dayanıklılık ve katı sağlayıcı içeriğe sahip olduğundan yapıştırıcı olmasından dolayı yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Müşteriler epoksi nedir sorusuna cevap ararlar.
Epoksi yapışma özelliğinde direnç ve ısıl dayanıma sahip malzemeler olarak bilinir. Özellikle kimyasal bileşenler sayesinde çapraz bağlama ile reaksiyon sonucunda sert ve güçlü bir malzeme elde edilmesini sağlar.
Epoksi Malzemelerin Kullanım Alanları
Dayanıklı ve iki bileşenli polimer bir kimyasal olan epoksi zeminin sertleşmesini ve dayanıklılığının artmasını sağlar. Genelde otomotiv, gemi yapımı, el sanatları, havacılık alanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Epoksi kullanım alanlarından bazıları şunlardır;
Fiber takviyeli plastiklerde
Endüstriyel kaplamalarda
Genel amaçlı yapıştırıcılarda
Kaymaz kaplamalar
Sert köpükler
Müzik aletleri yapımında
Kullanılarak malzemenin dayanıklılığını artırıcı etki sağlar. Genelde uzun ömürlü olması ve yüksek mekanik dayanıklılık özelliği ile tercih edilen malzemelerdir.
Epoksinin Yapımı Nasıl Olur?
Epoksi dayanıklılığı bilinen sertleştirici özelliğini kazanmasını sağlayan aşamalardan geçer. Peki, epoksi nasıl yapılır? Nasıl elde edilir sorusunun cevabını açıklayalım.
İki ana bileşenden üretilen epoksi yapım aşamaları şöyledir;
Malzemenin Hazırlanması
Reçine sertleştirici 2-1 oranında hazırlanarak sonra diğer aşama olan karıştırma işlemine geçilir.
Karıştırma
Epoksi yoğunluğuna göre malzemeler viskozite ve parametrelerin durumuna göre optimal miktar göz önünde bulundurularak karıştırılır.
Koruyucu Ekipman
Kimyasal bir ürün olduğu için hazırlamaya başlamadan önce mutlaka maske eldiven ve koruyucu boyun önlüğü gibi ekipmanların hazır olması gereklidir. Isı durumunda gaz çıkışına yol açan epoksi sağlık açısından zarar görmenizi sağladığından mutlaka koruyucu ekipman kullanmanız tavsiye edilir.
Uygulama
Hazırlanan karışım gerekli zemine sürülerek boyanabilir. tezgahlarda ve zeminlerde kullanım imkanına sahiptir.
Kürleme
Belirli bir zaman karışımın sertleşmesi için süre tanınır. Jel kıvamına geldiğinde daha sonra katı bir hale gelir.
Son İşlem
Sertleşen epoksi daha sonra yüzey parlatma ve düzeltme işleminden geçirilir.
Epoksi Zemin Kaplama
Suya dayanıklı yapısı sayesinde epoksi banyo zemin kaplama uygulama açısından uygundur. Zemin kaplama ile banyonun çabuk kir tutması kaymaz yüzey oluşturması açısından epoksi malzeme tercih edilebilir.
Epoksi zemin kaplama uzun ömürlü kaymaz kir tutmaz olduğundan birçok alanda tercih edilen bir üründür. Estetik duruşu kolay temizlenmesi ve farklı dekoratif çeşitleri olan epoksi malzemeleri Ankara epoksi sayesinde bulabilir istediğiniz ürünü adresinize teslim alabilirsiniz.